Minden, amit a laminált padlóról tudni akartál!

Kezdjük az alapoknál: felépítés, vastagság, kopásállóság, fózolás.

Rétegrend

A laminált padló anyaga több mint 90%-ban igazi fa. Természetesen nem a szó szoros értelembe vett fa fűrészáru, hanem egy faőrlemény, ami teljesen környezetbarát.

Ebből az extrudált faőrleményből készül a nagy szilárdsággal bíró HDF (850-890 kg/m3 sűrűségű)

 

 

Erre a HDF rétegre kasírozzák fel a különféle mintával rendelkező dekorréteget. Ezután egy melamin akril bevonat következik, ami a termék felületének hatásokkal szembeni védelmét biztosítja. A fedőréteg vastagsága és összetétele határozza meg a kopásállóságot.

Vastagság

A vastagság 6-12 milliméter lehet. Manapság a 6 mm-es verziót alig gyártják, a szakértők nem is ajánlják, legyen bármilyen szép is. Hiszen a vékonysága miatt egyszerűen nem tudja azt a minőséget hozni, mint amit elvárnánk. Abban az esetben jó választás a 6 mm-es, ha az aljzat a lehető legegyenletesebb. Hiba nélküli, szinte tükörsima. Akkor nem lesz gond vele, jól fog „viselkedni” hosszú évekig.

Miért jobb a vastagabb…?!

vastagsag

A 7 és a 8 mm-es laminált padló közötti 1 milliméter különbség nem számíthat sokat… vagy mégis? Nem sok különbség, de nem mindegy hol van az az egy 1 mm. Ebben az esetben pont jó helyen, hiszen a csap 1 mm-el vastagabb. Ott már nem mindegy, hogy 2 vagy 3 milliméter tart. A 8 mm-es padló jobban tűri az aljzat esetleges egyenetlenségeit. Ha kap egy kis terhelést felülről, alulról pedig nincs teljesen alátámasztva (gödör van az aljzatba) a 7 mm-es csapja nagyobb valószínűséggel hamarabb törik le, így már csak idő kérdése, hogy elmozduljon és a használat során kitöredezzen a padlólap széle.

Kopásállóság

A kopásállóság nem más, mint a különböző padlólapok mechanikai jellegű, koptató hatásokkal szembeni ellenálló képessége.

kopasallosag

Az erős igénybevételnek kitett területeket, helyiségeket érdemes nagyobb kopásállóságú laminált

padlóval burkolni, hogy hosszú ideig megőrizzék felületi minőségüket, szépségüket.

A laminált kopásállósága nem a felső fólia keménységét jelzi, azaz, hogy egy tűsarkú cipő mennyire hagy benne nyomot, hanem hogy a lépések okozta súrlódások mennyire, hány év után koptatják el. Rendeltetésszerű használat és megfelelő ápolás mellett 15-20-25 évig is.kopasallosag2

A kopásállóságot betűvel vagy számmal jelölik, illetve legtöbbször piktogrammal is megjelenítik. Az AC3 (31) / AC4 (32) / AC5 (33) egyre erősebb kopásállóságot jelölnek.

A 31-es ajánlott lakossági felhasználásra, hálószobába tökéletes. A 32-es már megfelelő a lakás bármelyik helyiségébe, akár nagyobb forgalmú irodákba, üzlethelyiségekbe is. A 33-as szám már igazán magas kopásállóságot jelent, komolyabb igénybevételű helyiségekbe ajánljuk.

Fózolás

A fózolás elsősorban esztétikai előnyt jelent, de amellett, hogy jól néz ki, minőségben is többet nyújt. A fózolás, a laminált padló élének 45 fokos lemarása, ami még hasonlóbbá teszi a valódi fa padlóhoz. Manapság a legmodernebb termékek 2/3-a már ezzel a technológiával készül.

foz

Megkülönböztetünk mikro és normál fózolást. A mikro fózolás a fa felsőrétegű padlókra jellemző, míg a laminált padlók esetében normál fózolással találkozhatunk. Emellett a bemarás lehet kettő illetve négy oldali: a 2V értelemszerűen a kétoldalit jelöli, ebben az esetben a laminált lapok hosszanti oldalán található csak lemarás, 4V esetén mind a 4 oldalon.